Välj rätt lägerplats på tältutflykten

Gör tältutflykten helt perfekt genom att välja ett bra ställe att slå läger på!


(Foto toppbild: Niklas Welzel)

När man har valt plats och tidpunkt för tältutflykten, rätt tält och har kommit fram till platsen där man tänkt tillbringa natten, gäller det att välja en bra lägerplats och njuta av det härliga friluftslivet!

Allemansrätten ger dig tillåtelse att vistas i och slå upp tält i det närmaste överallt ute i naturen. Här antar vi att du inte är ute på vintern och ska tillsammans med Nora Helliksen från Helsport ge dig flera bra tips om hur man väljer lägerplats.

Torrt, jämnt och mjukt underlag

Håll lägerplatsen på avstånd från fuktiga ställen som myrar och djupa bäckdalar dit solen sällan når. Välj hellre en lägerplats som verkar torr och skön! Se till så att det inte finns några vassa rötter, grenar, stenar, kottar eller annat under bottenduken. Det kan inte bara skada tältet, utan även göra att du får en otrevlig nattsömn.

Bild av uppslaget tält.
TID FÖR ATT SLAPPNA AV: Här är tältet uppslaget på ett mjukt underlag. Då är det bara att krypa ner i sovsäcken och drömma sött. FOTO: Helsport.

Med mjukt underlag avser vi inte att det måste vara mjuk mossa under hela tältet, utan att marken ska vara tillräckligt mjuk för att man ska få ner tältpinnarna. Marken bör ge efter lite under din kroppsvikt, så att inte liggunderlaget behöver göra hela jobbet själv.

– Är man osäker på vilket underlag man ska slå upp tältet på är det klokt att ha med sig några spiktältpinnar utöver de vanliga tältpinnar som följer med tältet, säger Nora.

Leta rätt på ett så jämnt underlag som möjligt. Det gör det lättare att slå upp tältet och gör det trevligare att befinna sig i det. Undvik att hamna med benen högre än huvudet när du ska lägga dig för att sova.

– Är underlaget lite hårt just där tältet står kan man säkert hitta lösa föremål i naturen runt ikring för att stötta upp med under tältbottnen. Det kan göra underlaget mjukare och skönare, inskjuter Nora.

Lä och solskydd

Hitta ett ställe som verkar varmt, där tältet är skyddat mot den mesta vinden om det skulle börja blåsa ordentligt. Träd ger också bra vindskydd. Försök att komma ihåg vilken vindriktning man spådde i väderprognosen. Undvik att slå upp tältet på stora öppna ytor, utsatta fjällsidor eller andra högt liggande kala områden.

Bild av Helsportpresenning bundet över en lägerplats.
SKÄRM: En presenning är lätt och behändig och skyddar mot både sol, vind och regn. Väldigt bra att ha med i ryggsäcken. FOTO: Helsport.

Är det mitt i sommaren och pangväder är det smart att hitta en tältplats som ger skydd mot solen på morgonen, så att det inte blir för varmt inne i tältet. Leta efter skugga från en bergvägg eller träd som skyddar mot öster.

En presenning är något många erfarna tältare har i reserv. Den är lätt att bära och kan användas som skydd både mot sol, vind och eventuella regnskurar. Är man i stället ute under en lite kallare årstid så uppskattar man om morgonsolen höjer temperaturen i tältet innan man stiger upp.

– I fortsättningen får du mycket glädje av att ha hittat rutiner kring hur man slår upp tältet och väljer tältplats, anser Nora.

Omgivning och insekter

Bild av blått Helsporttält uppslaget vid träd och vatten.
VATTEN OCH TRÄD: Lite vegetation och tillgång till vatten är bra att ha i närheten när man väljer lägerplats. FOTO: Stian Aadland.

En lägerplats med träd i omedelbar närhet, som kan vara till hjälp för att fästa tältlinor och sträcka upp tältet, kan vara klokt. Då kan man också hitta bränsle de månader det är tillåtet att tända en brasa.

Tillgång till vatten i närheten är också viktigt om man ska vara ute i flera dagar och inte har med sig litervis sedan tidigare.

För mycket insekter kan pröva tålamodet i lägret och det är särskilt varma och vindstilla dagar det kryllar. Hitta då en lägerplats där det finns störst chans för en liten bris (högt liggande och torra platser med lite mer korsdrag). Håll dig undan från myrmarker och stilla flytande åar om du hör att det surrar runt öronen.

Det är viktigt att man får plats med tältet där man ska slå upp det. Både ytan, höjden och bredden måste tas med i beräkningen. Tältet bör stå fritt, med minst lite spelrum runt sig åt alla håll, så att grenar, stenar och annat nöter på tältduken och skadar tältet.

Livet i tältlägret

Bild av kvinna som lager mat vid sin lägerplats.
LÄGERMYS: Att hitta en riktig lägerplats där man kan slå upp tältet ger oftast bra turupplevelser.

Ta med något bra att läsa, gå en runda i området eller plocka fram fiskespöet om det finns vatten i närheten. Njut av stillheten medan du planerar vad du ska äta under de olika måltiderna!

Rulla gärna ut liggunderlaget och sovsäcken inne i tältet och testa sängen lite. Kanske du upptäcker den där kotten som petar dig i ryggen innan du kryper ned i sovsäcken. En extra tröja eller din jacka fungerar bra som huvudkudde!

Handskas med eld och värme

Kom ihåg att det finns regler för att tända brasor som du bör sätta dig in i. I Norge är det förbjudet att tända eld i skog och mark under perioden mellan 15 april och 15 september. Det gäller i princip också för engångsgrillar. Om man i stället vistas ute när det är tillåtet att tända brasa, består en del av lägerlivet av att samla ved och hålla liv i brasan – något som är spännande och lärorikt för de flesta! Ge dig inte på friska träd och vegetation. Det kan lämna fula sår i naturen.

Ett friluftskök eller ett primuskök är säkrare alternativ som rekommenderas under tider med eldningsförbud. Ska du använda ett primuskök för att laga mat, så gör det utanför tältet.

Förberedelser inför en natt i tält

Tänk på att eftersträcka tältlinorna så tältet ser stadigt ut och gör gärna klart i förtältet med mat, kläder, strumpor och skor lätt tillgängliga för nästa morgon. Man vet aldrig om man vaknar till regndroppar mot tältduken och då är det skönt att veta att kläderna ligger torrt inne i tältet och att man äta frukost i sovsäcken.

En ljuskälla bör man också ha i närheten. Skor bör man ha strax utanför ”sovrummet”, i fall man behöver förrätta sina behov någon gång under natten.

Bild av uppslaget Berganstält i mörka finska skogar.
KVÄLLSMYS: Stäng myggnätet och tänd en lampa i tältet. Då blir det riktigt mysigt när kvällen kommer. FOTO: Bergans.

– Vi vet att många oroar sig för att de ska frysa, särskilt på natten. Ett bra tips är att koka upp vatten och fylla en termos strax innan man går och lägger sig på kvällen och ha denna lätt tillgänglig tillsammans med en dricksflaska av plast.

Om man vaknar och är kall på natten så häller man det varma vattnet i plastflaskan (trä gärna en strumpa över den så blir det extra skönt) och peta ned den varma flaskan i sovsäcken. Då blir du garanterat varm igen på nolltid, tipsar Nora.

Tänk på att det kan börja blåsa innan du går och lägger dig. All lös utrustning, skräp m.m. bör samlas ihop och vindsäkras, så slipper man rusa omkring och plocka ihop dem nästa dag. Glöm inte att du ska lämna tältplatsen som du fann den. Ta med allt skräp hem!

Ha en riktigt skön tur!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *