Snöskor är underskattade

– Det är många som åker skidor, men fler borde testa snöskor. Orden kommer från Terje Malum, XXL:s inköpare av snöskor.

Med ett par snöskor på fjällresan är du inte beroende av vare sig terräng, skidvalla, skidspår eller om snön är blöt eller isig. Dessutom tar de mycket mindre plats i bilen än vad skidor gör.

Man som sitter framför stuga och vilar sig efter snöskoturen.
LÄTT SOM EN PLÄTT: Alla kan gå med snöskor, även de som inte kan åka skidor.

Snöskor är väldigt stabila att gå med. Om du har normal eller bra balans kan du mycket väl gå utan stavar. Det går utmärkt att bära en kasse i varje hand och en ryggsäck på ryggen utan att tappa balansen.

Men vi rekommenderar ändå att använda skidstavar till snöskor. Använd vanliga stavar för klassisk åkning, eventuellt teleskopstavar. Skatestavar är för långa och sliter på axlarna, särskilt om du bär något på ryggen.

Mamma på snöskor och barn på skidor.
OBEROENDE: Med snöskor behöver du inte tänka på om det är spårat eller om föret är blött eller isigt.

Typiska snöskor

En bra snösko ska ha ledad bindning med inbyggda stegjärn. Den bör vara av aluminium, plast eller något annat lätt material. Det finns även snöskor av bambu, men om man tittar på kvalitet i förhållande till pris är dessa väldigt dyra.

Risken finns att snöskor av bambu/rotting suger åt sig vatten och sedan torkar och spricker. Dessutom är bindningen på snöskor av bambu inte ledad, vilket gör att snön blir liggande på skon och tynger ner foten. Moderna snöskor i aluminium, plast eller karbonstål är lättare, mer hållbara och har ledad bindning.

Snöskor för korta turer är mindre än snöskor för långa turer. Det gör att du sjunker ner lite mer i snön och därmed blir tröttare om du går längre sträckor.

MacKenzie snöskor.
BRA OCH PRISVÄRDA: MacKenzies snöskor är bra och prisvärda – lätta, solida och användarvänliga.

Hur går man med snöskor?

Med snöskor går man ungefär som vanligt, men det kan kännas lite ovant i början. Man lyfter bara den ena foten över den andra, även om snöskorna är bredare än fötterna. Alla som kan gå kan i princip också gå med snöskor.

Ett par bra vinterkängor är att rekommendera till snöskorna. Kängorna får gärna vara lite styvare, så att det blir enklare att spänna remmarna ordentligt. Om snöskorna sitter för löst är det svårt och obehagligt att gå. Vandringskängor, Sorelstövlar och liknande fungerar utmärkt.

Två personer som går med snöskor i ett skidspår.
LÄTT ATT LÄRA SIG: Alla som kan gå kan gå med snöskor. Börja gärna att gå längs ett skidspår, så får du snart kläm på det.

Vilken modell ska man välja?

Kontrollera att snöskorna passar till ditt användningsområde. Snöskor för korta turer bör användas max. 40–50 minuter åt gången.

Se till att köpa snöskor som är anpassade efter din kroppsvikt; om de är för små blir det jobbigt att gå. Tänk på att välja en något större storlek om du har tänkt att gå med ryggsäck.

Bindningen måste gå att dra åt ordentligt – här ligger ofta prisskillnaden. Solida stegjärn, som ger bra grepp på rötter, is och skare, är också ett måste.

Två personer som går med snöskor i solnedgången.
STORSLAGNA NATURUPPLEVELSER: Med snöskor kan du gå i områden som inte är tillgängliga med skidor.

Du kan få ett par bra snöskor för en ganska rimlig peng, så om du bara ska gå korta sträckor till/från och omkring fjällstugan behöver du inte välja det dyraste alternativet. Men du dessutom planerar att gå längre turer kan det vara värt att satsa på snöskor av högre kvalitet och med andra mått/längder. Det är en fantastisk upplevelse att gå på tur med snöskor, och du kan ta dig fram i terräng som är omöjlig att nå med skidor.

Om du ska gå i djupare snö rekommenderar vi att du dessutom använder snölås.

Snöskor hos XXL

MacKenzie har bra och prisvärda snöskor för korta turer. Vi rekommenderar alltid stavar till snöskor; det ger bättre balans och ökad säkerhet.

Tubbs Xplore är ett par bra snöskor som kan användas till/från stugan samt vid lättare turer. De är väldigt lätthanterliga.

Fler snöskor hos XXL

Tips för dig som ska testa snöskor

 • Använd stavar, det ökar säkerheten.
 • Undvik stenig terräng, eftersom det sliter på stegjärnen.
 • Förvara gärna snöskorna i en påse eller väska. Stegjärnen är vassa och kan leda till person- och materialskador.
 • Välj snöskor som är anpassade till din kroppsvikt. Tänk på att ta hänsyn till ev. bärvikt.

Några fördelar med snöskor:

 • Fungerar utmärkt utanför preparerade spår/pister
 • Lätta att gå med i ojämn terräng
 • Enklare än skidor om du behöver händerna till att bära, eftersom det inte krävs några stavar
 • Bra kontroll, även i nedförsbackar
 • Suveräna när du ska dra pulka, ger mycket bättre kontroll än skidor
 • Lätta att ta med sig, både i ryggsäcken och bilen
 • Relativt rimliga priser
 • Samma snöskor kan användas av olika personer, oberoende av skostorlek
 • Kan användas på myrar under sommarhalvåret
 • Perfekt för snowboardåkare som vill hitta egna nedfarter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *